Wist je dat...

Chocolade, wie houdt er niet van. Het woord alleen al doet je trek krijgen in een stukje.

Vooraleer we dat stukje echter kunnen opeten, vindt er een heel proces plaats, dat begint met de cacaoboon. Wie wil zien hoe dat proces loopt, kan hiervoor terecht in The Chocolate Nation in Antwerpen aan het station. Een prachtig museum waar je niet alleen kan kijken, maar ook workshops volgen en heel veel proeven. Een echte aanrader!

Chocolade wordt gemaakt met cacaomassa, cacaoboter en suiker. Voor melkchocolade wordt hieraan melk toegevoegd. De cacaomassa zorgt voor de bruine kleur. In witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt, vandaar de witte kleur. Technisch gezien is witte chocolade dus eigenlijk geen chocolade.

De botanische naam van cacao is Theobroma cacao, wat betekent: “voedsel van de goden”

Lange tijd werd cacao alleen gedronken en bij de Azteken en de Maya’s was het een geldmiddel. Vermits cacaobonen aan de cacaoboom groeien, groeide het geld dus aan de bomen.

Vandaag worden er heel wat cacaoproducten geconsumeerd, het grootste deel in Europa waarbij Zwitserland koploper is met gemiddeld 12kg per persoon per jaar. In België gemiddeld 8,7kg.

We kunnen het niet ontkennen, de Belgische chocolade is van topkwaliteit, niet alleen omdat we een beetje chauvinistisch zijn, maar ook door een aantal objectieve criteria. De keuze van de cacaobonen die gebruikt worden , gebeurt zeer selectief volgens plaats van herkomst en oogst. Bovendien worden de bonen veel fijner gemalen dan in andere landen. Hierdoor heeft de Belgische chocolade een zeer fijne structuur. Tel daarbij dat ook het cacaogehalte een stuk hoger ligt dat wat er theoretisch bepaald is en dat er 100% cacaoboter wordt gebruikt, dan weet je waarom de Belgische chocolade wereldwijd bij de toppers behoort.

In 2007 werd de Belgische chocoladecode ontwikkeld. Alleen echte Belgische chocolade krijgt die naam, zo ben je als consument zeker van de authenticiteit van het product.

Wist je dat:

  • De duurste chocolade ter wereld wordt gemaakt in de V.S. en kost 4000€ per kilo
  • Napoleon at altijd chocolade tijdens veldtochten
  • In de 17e eeuw werd chocoladedrank voorgeschreven als geneesmiddel
  • In cacaobonen zitten antibacteriële stoffen die helpen gaatjes in de tanden te voorkomen; als er veel suiker aan toegevoegd is, wordt dit positieve effect teniet gedaan
  • Pure chocolade bevat flavonoïden, dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen allerlei aandoeningen
  • Een stukje pure chocolade na het sporten, helpt je spieren herstellen
  • Pure chocolade (min 70%) activeert je metabolisme en helpt je dus afvallen
  • Cacao wordt ook in veel schoonheidsbehandelingen gebruikt
  • Fenylethylamine en tryptofaan zijn stoffen in chocolade die de aanmaak van endorfines door de hersenen stimuleren, dit geeft je een blij en gelukkig gevoel.
  • Op het vliegveld in Brussel wordt elk jaar ruim 80.000kg chocolade verkocht